Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Belize

Belize leží na východním pobřeží Střední Ameriky mezi Mexikem, Guatemalou, Hondurasem a Karibským mořem. Rozlohou je přibližně stejně velké jako naše Morava. Formální hlavou státu je královna Alžběta II., ale skutečnou moc má ve svých rukou parlament a vláda v čele s premiérem.

Belize se dělí na 6 distriktů – Belize, Cayo, Corozal, Orange Walk, Stann Creek a Toledo.

Turisticky přitažlivé jsou ostrovy a korálové útesy při pobřeží. Východní pobřeží je lemováno skupinou 130 písečných ostrůvků a korálových útesů, známých pod společným názvem Bariéra Belize (největší korálový útes na západní polokouli je zapsán do světového dědictví UNESCO).

Belize je ideálním cílem pro ty, kteří si chtějí prohlédnout zemi s neporušeným životním prostředím a krásnými korálovými útesy vhodnými k potápění. Do Belize se jezdí hlavně kvůli potápění, a to třeba jen se šnorchlem a maskou, bez dýchacího přístroje. Na korálový útes je z pobřeží třeba jet lodí, vyplatí se najmout si člun i s místním průvodcem – ten obvykle mívá i rybářské pruty, chladničku s občerstvením a potápěčské masky.

Turisté směřují také za mayskými památkami a přírodními rezervacemi nebo na četné ostrůvky v Karibském moři, které k této zemi vzácných stromů a cukrové třtiny patří. V Belize naleznou návštěvníci jak překrásné písečné pláže a vynikající místa pro potápění, tak i džungli a velmi krásnou panenskou přírodu, a v ní nepřeberné množství nejrůznějších papoušků, jaguárů, tapírů, pásovců, ocelotů i krokodýlů.

Belize má velmi bohatou a zajímavou historii, neboť zde můžete spatřit pozůstatky mayské civilizace, která zde zakládala města již v 1. tisíciletí n. l. V zemi je i několik pozůstatků obrovské mayské civilizace - např. Lamanai z období 1 500 př. n. l. Ve 3. až 9. století bylo území součástí mayské říše a vzkvétala zde mayská kultura. V 17. století se v zemi usadili britští dřevorubci, kteří zde začali těžit dřevo pro stavbu lodí Královského námořnictva, a území pak postupně ovládli Britové, kteří ho v roce 1862 přejmenovali na Britský Honduras s hlavním městem Belize City.

Obyvatelstvo tvoří Mesticové, Kreolové, Mayové, Karibové, Mennonité aj. Nejčastější rozložení obyvatelstva je na severu země "mexikáni", střed země "černoši", jih země "indiáni". Obyvatelstvo je velmi pohodové a díky tomu se cítíte v této zemi opravdu bezpečně. Kriminalita je zde přibližně na stejné úrovni jako v ČR.

Jaká místa nevynechat?
Především sever a střed země je hodně navštěvovaný turisty, proto jsou doporučovány okolní rezervace (např. Blue Creek) poblíž San Antonia na jihu země. Určitě nevynechejte návštěvu následujících míst: Caracol, Lamanai, Crooked Tree, Bermudian Landing a okolí, lehce přístupné Tobacco Caye, okolí Punta Gorda, okolí San Ignacia, okolí Monkey River, Glover´s Reef Atoll. Výlety za potápěním, šnorchlováním, kapustňáky a za koupáním se žraloky se dají pořídit i z jiných méně turistických míst, kterých je v Belize opravdu velmi mnoho. Určitě se vyplatí si zapůjčit terénní auto.

Zajímavou atrakcí je výlet lodí po řece (Monkey River) do vnitrozemí a procházka džunglí. Turisté mohou pozorovat pasoucí se mořské savce - kapustňáky. Podél řeky je mnoho exotického života. V džungli je možné vidět například vřešťany. Zajímavá je také procházka džunglí v Blue Hole National Park, který leží v pohoří Maya Mountains hned vedle silnice Hummingbird Highway.

Caracol – Mayské město, které bylo centrem jedné z největších Mayských civilizací. Dnes se v něm nachází mnoho úchvatných památek. Další velké Mayské ruiny v Belize jsou Altun Ha, Cerros, Lamanai a Xunantunich.

Nim Li Punit leží 38 kilometrů od Punta Gordy. Jedná se o mayské středisko z pozdně klasického období, které bývalo vazalským městem Lubaantunu. Dnes je částečně zrestaurováno a významné stély jsou umístěny v maličkém muzeu.

Lubaantun se nachází 22 kilometrů od Punta Gordy a není prakticky vůbec zrestaurován. Byl tedy ponechán ve stavu, v jakém jej našli archeologové. Dodnes je zarostlý džunglí, což mimo jiné znamená, že sem během roku mnoho cizinců nezavítá. Přitom právě Lubaantun je tím místem, kde byla v roce 1926 objevena slavná záhadná křišťálová lebka.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 769 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko